Hendrik Vos
Belgisch politicoloog. Vos is verbonden aan de Universiteit Gent, waar hij ook directeur van het Centrum voor EU-studies is. Zijn specialisaties zijn Europese Politiek, Besluitvorming in de Europese Unie en Actuele vraagstukken van de Europese politiek.
De geschiedenis van een unie
Na eeuwenlange verdeeldheid sloegen zes landen in Europa de handen in elkaar. Grenzen vervaagden en slagbomen verdwenen. Het continent werd verenigd door instellingen op te richten en verdragen te sluiten. Premiers, presidenten, kanseliers en commissarissen bepaalden de richting en de snelheid van de eenmaking. Ze werden bondgenoten of rivalen. Soms konden ze elkaar niet luchten, af en toe werden ze zielsverwanten. Ze schreven geschiedenis in duffe vergaderzalen, maar net zo goed in prachtige paleizen of in kelders en krochten van kloosters en kastelen. Ze ontmoetten elkaar in achterafhotelletjes, in de bergen of op een boot.
Dit boek is een reis over het continent in het spoor van de hoofdrolspelers en de toevallige passanten die al dan niet gepland mee op het toneel belandden. Het vertelt hoe de Europese grondwet in een braadkip belandde, wat een opblaaspop met de vrije markt te maken heeft en hoe koeien in een vergaderzaal op de vierde verdieping verzeilden. Het is het verhaal van ministers die cello speelden, porto met cola dronken of op gebreide pantoffels door de gangen rondslopen.
Het traject van de Europese eenmaking volgde geen vast patroon. Er was nooit een draaiboek of een breed gedragen plan en toch ontstond, stap voor stap, de Europese Unie. Met dit boek schreef Hendrik Vos een geschiedenis van Europa die vertrouwd aanvoelt en toch verrast, die op basis van de kleine verhalen het grote avontuur vertelt.